Napary ziołowe kontra herbaty
Napary ziołowe
Dla koneserów herbaty nie istnieje coś takiego jak mieszanka ziołowa czy owocowa liści herbacianych. Dla znawców tematu dobra herbata oznaczać będzie oczywiście napar z liści o wysokiej jakości, otrzymywanych z herbaty uprawianej na wyspecjalizowanych plantacjach oferujących bardzo ekskluzywne gatunki tej rośliny. Wiele osób preferuje jednak smakowe mieszanki herbat o niższej jakości wzbogacane dodatkami owocowymi lub ziołowymi. Szczególnie popularne są różnego rodzaju napary ziołowe, kupowane bardzo często z myślą o właściwościach zdrowotnych lub prozdrowotnych takich ziół. Jeżeli jednak chcemy poznać smak prawdziwej herbaty powinniśmy decydować się na liście czarnej lub zielonej herbaty sprowadzanej bezpośrednio z Chin, Indii lub Japonii.
Picie herbaty
Oczywiście herbatę pije się w różny sposób i z różnych powodów. Jeżeli zdecydujemy się na drogie ekskluzywne napary ziołowe prawdopodobnie będziemy rozkoszować się nimi w wyjątkowych sytuacjach. Na co dzień bardzo często wybierzemy herbaty tańsze ale oferujące szereg zupełnie innych właściwości. Popularna jest rozgrzewająca herbata z imbirem. Zwłaszcza zimą chętniej sięgamy po herbaty z dodatkiem ziół lub rozgrzewających przypraw. Bardzo często herbaty ziołowe stosowane są na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Popularny i ceniony za tego typu właściwości jest choćby koper włoski, mięta czy choćby napar z liści czystka.
Kuchnia orientalna
Wiele osób pierwsze swoje kontakty z herbatami zielonymi zdobywa w restauracjach z kuchnią orientalną. Mam bardzo często do posiłków dodawana jest herbata jaśminowa o bardzo delikatnym i zrównoważonym smaku. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że do przyrządzania takiego naparu nie potrzebujemy wcale specjalnie drogich i ekskluzywnych gatunków chińskiej herbaty. W restauracjach zazwyczaj mamy do czynienia ze średniej jakości liśćmi zaparzanymi jednak z dodatkiem ziół i jaśminu przez co uzyskujemy bardzo harmonijny smak.