Chińska herbata i japońska
Herbata chińska
Coraz częściej Europejczycy odchodzą od picia zwykłej, czarnej herbaty i starają się poznać niezwykłe smaki herbat pochodzących z różnych zakątków świata. Powstające w wielu miastach herbaciarnie oferują herbaty zielone, czerwone, żółte czy białe. Szczególnie ciekawymi wśród herbat zielonych wydają się być japońska zielona herbata oraz chińska herbata.
Gunpowder
Każda odmiana herbaty posiada swoje unikalne właściwości doceniane przez konkretne grupy osób. Przykładowo herbata zielona – herbata gunpowder jest bogata w witaminy takie jak: C, B, K oraz sole mineralne: żelazo, potas, wapń i magnez.
Gunpowder posiada właściwości:
- regulujące działanie kwasów żołądkowych
- wzmacniające układ krążenia
- poprawiające pracę mózgu i koncentrację
Azjatyckie zielone herbaty
Herbata ta może być zaparzana w dowolny sposób(a każdy uwalnia inny smak). Oczywiście jeśli chodzi o produkcję herbat zielonych to czołowym producentem są Chiny, jednakże spotkać można także zielone herbaty japońskie. Różnice między herbatą chińską a japońską dotyczą przede wszystkim sposobu hodowli krzewów i produkcji herbaty. Do chińskich herbat zalicza się:
- Chun Me
- Lung Ching
- Pi Lo Chun
- Gunpowder
Tymczasem japońskie odmiany herbaty zielonej to:
- Gyokuro
- Sencha
- Bancha
- Hoijcha
- Kukicha
- Genmaicha
- Matcha
Dobra herbata
Decyzja o tym, która to dobra herbata podejmuje zawsze osoba ją pijąca. Z każdej herbaty, z uwagi na pochodzenie i sposób parzenia można wydobyć inny smak. Natomiast widoczną różnicą między chińską i japońską zieloną herbatą jest przede wszystkim intensywna zielona barwa charakteryzująca japońską zieloną herbatę. Czy to będzie chińska herbata czy japońska zawsze pobudzi ona umysł i koncentrację. Należy tylko pamiętać, że herbata bancha zawiera bardzo mało kofeiny. Zielone herbaty są uznawane za bardzo zdrowe i z tego powodu wypierają herbatę czarną. W przypadku herbaty zielonej wystarczy łyżeczka suszu na filiżankę lub kubek zalanej wodą o temperaturze ok. 60 °C(czyli 7-10 minut po zagotowaniu).